U bent hier:

Academiecommissie

Vind hier een overzicht van alle commissies die de MFVR rijk is.

Beste MFVR-leden,

Wij zijn de academiecommissie '23/'24. De naam academiecommissie klinkt misschien als een voordehand liggende naam voor een commissie die functioneert binnen een opleidingsinstituut. Naast dat dit enigszins ook wel zo is, zit er meer achter de naam dan dat je denkt. De term academie betekent in letterlijke zin 'opleidingsinstituut voor een of ander vak' en commissie betekent 'enkele personen, met een bepaalde taak belast'. Maar waar komen die termen eigenlijk vandaan? Hiervoor nemen we jullie mee in een kleine les etiologie.

Het woord 'academie' komt voort uit de tijd van de oude Grieken. In 385 voor Christus werd een Platonische school opgericht in een openbare tuin in het oude Athene. Deze tuin heette Ákadēmos, vernoemd naar de gelijknamige Griekse held. De naam van de school volgde hieruit en luidt als volgt: Akademeia. Deze term is later opgenomen in het Latijn als acadēmīa, waar vervolgens de Franse term académie in 1508 uit is ontstaan. Uit deze Franse term komt ons woord academie voort, met daarbij ook de betekenis 'genootschap ter beoefening van de wetenschap'.

Waar de term 'commissie' vandaan komt is niet honderd procent zeker. Mogelijk stamt het af van het Oudfranse 'commission', maar waarschijnlijker is het ontleend aan het Latijnse commissiō gezien de betekenis van het corresponderende werkwoord 'committere'. Dit is opgebouwd uit 'com-' (samen) en mittere (plaatsen, zenden). Naast commissie komen ook de woorden 'commies, commissaris en comité' voort uit het Latijnse commissiō.

Goed, nu weten jullie waar onze naam vandaan komt, maar wat doen wij nou eigenlijk? Als academiecommissie organiseren wij twee maal een blok van drie lunchlezingen, een Medi-Academie en een MFVR101. Tijdens deze lunchlezingen wordt er voornamelijk gefocust op extracurriculaire onderwerpen binnen de geneeskunde. Naast dat je hier veel van kan leren, is het ook nog eens gratis! En alsof dat nog niet goed genoeg is, zijn er ook nog gratis broodjes voor iedereen die langskomt!

Wij hopen dat jullie allemaal langskomen bij de lunchlezingen, de Medi-academie of de MFVR101. Mocht je nou een leuk onderwerp hebben voor een lunchlezing, schroom niet om een van ons aan te spreken! Eenieder van ons is namelijk regelmatig te vinden in het onderwijscentrum.

Hopelijk tot snel!
ACO '23/'24

Leden

 • Sofie van der Dussen - Voorzitter
 • Anouck Jue - Vice-Voorzitter
 • Iris Goddrie - Secretaris / Commissaris Medi-Academie
 • Ewoud Voorwinde - Penningmeester
 • Irsa Looije - Commissaris Promo
 • Alexander Pols - Commissaris Promo
 • Celine Brink - Commissaris MFVR101
 • Marit van Tooren - Commissaris Medi-Academie / Commissaris Extern
 • Julie Verstappen - Qualitate qua

Evenementen

 • Mastermarkt

  26 februari 16:30 tot 18:30 uur

  Bekijken
 • Cantus

  26 februari 20:00 tot 23:30 uur

  Bekijken
 • f.t. interesseborrel

  04 maart 19:00 tot 22:00 uur

  Bekijken

Partners