U bent hier:

Studentenstruggles: Koen

01/11/2024

"Kan je jezelf even voorstellen?"

“Ik ben Koen, 25 jaar, en ik ben nu bijna vierdejaars student, want in november heb ik mijn startmoment voor de coschappen. Ik sport vrij veel en ik vind lezen leuk. Tegenwoordig doe ik iets minder drankjes, maar is ook wel goed voor mij. Een festivalletje pakken af en toe vind ik ook leuk.

"Je hebt voor geneeskunde al een andere studie gedaan, wat heb je gedaan en hoe zag deze studie eruit?"

“Ik heb hiervoor een HBO-opleiding gedaan in Haarlem, die heet ‘Medische beeldvorming en Radiotherapeutische technieken’. Dat heb ik direct na mijn HAVO gedaan, dus ik was zestien jaar toen ik daarmee startte. Ik heb deze studie in vier jaar afgerond. Toen heb ik nog wat VWO-vakken gevolgd, want dit moest voor geneeskunde. Een HBO afronden telt namelijk net zo hoog als een HBO-propedeuse en die bij mijn opleiding was nog niet genoeg. Hierna ben ik begonnen aan geneeskunde.”

"Waarom heb je uiteindelijk gekozen om nog geneeskunde te gaan doen?"

“Ik heb er uiteindelijk toch voor gekozen, omdat ik het werk in het ziekenhuis heel erg leuk vond bij mijn vorige studie. Ik vond mijn vorige opleiding ook wel relatief makkelijk. Ik dacht vooral, nu ben ik nog jong en heb ik nog veel tijd om erin te investeren. Als je eenmaal ouder bent dan is dat echt minder makkelijk. Dus toen dacht ik laat ik het gewoon proberen en als het niet lukt ga ik iets anders doen of gewoon doorgroeien in mijn oude functie. Geneeskunde sprak me wel meer aan, omdat ik ook wel een beetje het studentenleven bij mijn HBO-opleiding heb gemist. Daarom was het wel een goede combi dus is het erg fijn dat ik toen ben ingeloot. Ik had voor de zekerheid ook selectie gedaan voor Klinische Technologie, daar ben ik ook doorheen gekomen. Dus als geneeskunde hem niet was geworden, dan was ik dat gaan doen.”

"Geneeskunde sprak me wel meer aan, omdat ik ook wel een beetje het studentenleven bij mijn HBO-opleiding heb gemist."

"Hoe vind je het om nu geneeskunde te studeren nadat je al een andere opleiding hebt gedaan?"

“Het echte studeren aspect gaat goed, want je weet gewoon al wat werkt voor jou. Eerstejaars studenten moeten daar vaak nog achter komen. Daarnaast helpt het ook dat je al iets volwassener bent in je gedrag, dus dat je niet alleen de impuls dingen gaat doen. Soms zijn die ook zeer aan te raden, maar je stelt gewoon net wat meer prioriteiten. Zo doe ik altijd een week voor mijn tentamen niks meer en drink ik ook geen alcohol. Dan haal ik mijn tentamen gewoon. Het studentenleven is ook nog wel gewoon leuk, ook al ben ik dan een paar jaar ouder. In je eerste jaar is het verschil sowieso niet super groot, dan ga je veel met bachelor studenten in het derde jaar om en zij hebben ook verschillende leeftijden. Nu in mijn vierde jaar merk ik wel dat ik hier minder behoefte aan heb en dat het leeftijdsverschil wel erg groot wordt. Dit is uiteraard niet met iedereen, maar sommige vind ik nog wel een beetje jong, vooral uit het eerste jaar.”

"Het echte studeren aspect gaat goed, want je weet gewoon al wat werkt voor jou."

"Hoe was het jaar op de VAVO?"

“Ik heb hier in Rotterdam op de Kop van Zuid de VAVO gedaan. Het hielp dat ik toen al wat serieuzer in mijn studie zat en vandaar dat het mij makkelijk af ging. Zij waren daar erg blij mee en ik ook. Ik hoefde hier alleen maar wiskunde, scheikunde, natuurkunde en biologie op VWO-niveau te doen. Dit doe je dan in één jaar, dus in plaats van een hoofdstuk doe je een boek per paar weken, maar als je dit goed bijhoudt is het prima te doen. Het was ook voordelig voor mijn eindexamens, want alles zat nog vers in mijn geheugen. Ik heb dat jaar ook de toelatingstoets voor geneeskunde gedaan, dat was wel stressen. Gelukkig kon het wel in het echt in plaats van online. Ik merkte ook dat iedereen om mij heen erg veel stress had, maar ik ging er weg met het gevoel dat ik wel zou zien wat de uitslag werd.”

"Merkte in je studiegroep verschillen tussen anderen en jezelf?"

“Ik kende uit mijn eerstejaars studiegroep niemand van tevoren al. Hier heb ik wel leuke vrienden gemaakt en het hielp dat ik niet de oudste was, want er zat namelijk ook een man van 40 jaar bij ons. In de jaren daarna heb ik altijd met vrienden in de studiegroep gezeten, dus dan maakt dat niet heel erg veel uit. Iedereen staat open om met je te praten, zeker als je je eerste jaar begint.”

"Iedereen staat open om met je te praten, zeker als je je eerste jaar begint."

"Wat zijn de grootste verschillen tussen het HBO en het WO?"

“Hier is het heel veel wat je zelf moet doen, op het HBO word je meer gestuurd. Daarnaast liepen er ook altijd nog een paar projecten en dat is bij geneeskunde niet, dus dat vind ik wel fijner aan het WO. Met het oude curriculum was het ook wel makkelijk om werk op te stapelen en als je dan alles op het einde deed haalde je het alsnog wel, dus dat was fijn. Persoonlijk vind ik dus dit fijner, want dit is meer mijn manier van studeren. Bij het HBO wordt veel voorgekauwd en ik vind het fijn dat je het hier alleen hoeft te lezen en te snappen.”

"Je vertelde dat je van je oude studie je studiemethode had meegenomen, zijn er nog andere dingen waar je veel aan hebt gehad?"

“Op mijn vorige studie heb ik zeker veel geleerd. In mijn eerste jaar heb ik daar namelijk alles moeten herkansen, omdat ik niet studeerde. Ik had wel mijn propedeuse gehaald, maar wel met herkansingen. In mijn tweede jaar dacht ik dat het wel slim was om iets meer aan mijn studie te gaan doen. Toen begon ik met twee dagen van tevoren te gaan leren en dan haalde ik het net. Mijn derde jaar bestond uit mijn stage, ik denk dat dat voor mij een groot omslagpunt is geweest. Je werkt dan 36 uur in de week en je moet je dingen op orde hebben. Dit heb ik goed doorgepakt naar mijn vierde jaar, ik ging meer mijn best doen voor dingen. Ik ben gaan kijken wat voor mij werkte en toen kwam ik erachter dat mezelf een week van tevoren echt opsluiten en tot die tijd alles bijhouden goed ging. Ik heb dat door vertaald naar deze studie en dat werkte dus hier ook erg goed. Die stage had ook wel een goede invloed op mijn werkervaring. Dit kan je als medisch student ook krijgen, maar ik heb zelf wel meer verantwoordelijkheden. Ik heb daar nu ook een baan. Ik leid ook andere mensen op, die de opleiding volgen, die ik ook heb gedaan. De arts is altijd eindverantwoordelijk, maar ik ben wel verantwoordelijk voor wat ik zelf doe en ik denk dat dat wel voordelen heeft voor als ik straks start met coschappen.”

"Mijn derde jaar bestond uit mijn stage, ik denk dat dat voor mij een groot omslagpunt is geweest."

"Is er ook kennis die je hebt op gedaan bij je vorige opleiding die geneeskunde nu makkelijker maakt?"

Het hielp dat ik alle anatomie al een keer gezien had. Nu moest ik dingen wel nog opfrissen, maar het scheelt heel erg of je iets voor de eerste keer ziet of dat je het alleen nog moet ophalen. Daarnaast waren tentamenvragen over beeldvorming altijd erg makkelijk voor mij, omdat ik al gewend was om daarnaar te kijken. In ons curriculum kwam dat ook maar weinig terug tenzij je dit als keuzeonderwijs koos.”

"... maar het scheelt heel erg of je iets voor de eerste keer ziet of dat je het alleen nog moet ophalen."

"Je vertelde eerder ook dat je graag nog wat meer wilde halen uit je studententijd, is dit nu ook gelukt bij geneeskunde?"

“Op kamers wonen vind ik wel heel erg leuk, ik woon nu heel leuk met mijn drie huisgenoten. Op jezelf leren zijn, is chill. Domme keuzes maken, zoals spontaan op maandagavond uitgaan. Bij heel laat thuiskomen van een festival is het ook wel lekker dat de treinen naar Rotterdam vaak nog rijden, naar een dorp rijdt de bus namelijk vaak niet meer. Ik denk wel echt dat ik er veel meer uit heb kunnen halen.”

"Heb je zelfs nog iets wat je anderen graag zou willen meegeven?"

“Studeren op een iets oudere leeftijd is nog steeds heel erg leuk. Mocht je het idee hebben dat er meer in zit, dan zal er waarschijnlijk ook meer in zitten. Als je kijkt naar hoeveel tijd je nu kwijt bent aan studeren en hoeveel van deze tijd efficiënt is, dan kom je er waarschijnlijk achter dat dit veel beter kan. Als je dat een beetje geleidelijk opschroeft, dat hoeft natuurlijk niet ineens van 30% naar 80% te gaan, dan gaat alles tien keer zo goed. Als je denkt dat je het kan zou ik altijd aanraden om het te proberen. Wat is één jaar nou op een heel leven?”

"Wat is één jaar nou op een heel leven?"

Partners