U bent hier:

Studentenstruggles: Noa

02/04/2024

"Kan je jezelf kort voorstellen?"

"Mijn naam is Noa, ik zit in het derde jaar van de studie geneeskunde en ook nog in het tweede jaar van de studie bedrijfskunde, al doe ik hier niet alle tweedejaars vakken van."

"Hoe ben je erop gekomen om naast geneeskunde ook nog bedrijfskunde te doen?"

"De meeste mensen vinden het een bijzondere combinatie. Ik twijfelde voordat ik een studie had gekozen al tussen de wat meer biomedische studies en economische studies. Ik heb uiteindelijk voor geneeskunde gekozen omdat ik mij daar het best bij vond passen. Mijn eerste jaar van geneeskunde ging eigenlijk best goed. Ik heb er toen voor gekozen om bedrijfskunde erbij te doen en te kijken hoe dat ging. Het is ook gratis om een tweede studie erbij te doen dus wat dat betreft had ik ook niet veel te verliezen. Ik zie ook niet echt een baan voor me in de bedrijfskunde maar vind het wel heel interessant, vandaar dat ik ervoor gekozen heb om deze studies te combineren."

"Het is ook gratis om een tweede studie erbij te doen dus wat dat betreft had ik ook niet veel te verliezen"

"Ben je voordat je met je tweede studie begon bij de studieadviseurs langs geweest?"

"Ja, zeker! Het is wel allemaal wat lastiger dan bij andere studies. Bijvoorbeeld geneeskunde en filosofie zijn op elkaar afgestemd. Rechten en bedrijfskunde hebben dat ook maar geneeskunde en bedrijfskunde dus niet. Hierdoor was het soms lastig om te combineren. Ik heb het aan het begin wel met de studieadviseurs van beide studies erover gehad, maar ze konden niet super veel voor mij doen."

"Het kan soms dus lastig zijn om de studies te combineren. Hoe pak je dat aan?"

"Toen ik vorig jaar bij bedrijfskunde begon gold daar natuurlijk ook het Bindend Studie Advies van 60 punten. Tegelijkertijd wilde ik ook wel de verplichte lessen van geneeskunde blijven volgen zodat ik door kon naar mijn derde jaar. Het was best een beetje passen en meten met hoeveel inhaallessen ik nog had maar ik probeerde wel zo veel mogelijk bij de lessen van bedrijfskunde te zijn omdat ik die 60 punten wel wilde halen."

"De studies zijn dus niet op elkaar afgestemd. Hoe ging je om met problemen als dubbele verplichte lessen?"

"Bedrijfskunde heeft gelukkig een stuk minder verplichte lessen dan geneeskunde dus het viel mee met hoe vaak dit een probleem gaf. Het was ook vaak wel lastig om dan wat te regelen als het wel een keer samenviel, dat was wel jammer."

"Hoe vond je het dat je het gevoel had dat de opleiding je niet echt steunde als het lastig was met het plannen van lessen?"

"Dat vond ik best jammer en ergens ook een beetje raar. Aan de ene kant stimuleren ze het doen van een tweede studie heel erg, maar tegelijkertijd heel weinig flexibel zijn als het dus bijvoorbeeld gaat om het verplaatsen van lessen. Ik heb ook nog de Rector Magnificus van de EUR gemaild, gewoon om het te proberen. Zij zei toen wel dat ze het heel vervelend vond maar dat het de regels zijn en dat ze daar niks aan kon veranderen."

"Ik heb ook nog de Rector Magnificus van de EUR gemaild, gewoon om het te proberen."

"In je tweede jaar heb je dus vooral aandacht aan bedrijfskunde besteed. Hoe doe je dat nu?"

"Ik wil dit jaar mijn bachelor van geneeskunde halen dus dit jaar liggen mijn prioriteiten eigenlijk andersom. Ik doe nu nog een paar vakken voor bedrijfskunde maar het overgrote deel van mijn tijd en energie gaat wel op aan geneeskunde."

"De meeste mensen ga na hun bachelor geneeskunde door naar de coschappen, Denk je dat dat te combineren is?"

"Ik wil sowieso niet meteen door naar mijn coschappen. Ik denk wel dat, als ik bedrijfskunde nog af wil maken, ik dit tijdens mijn coschappen zou doen. Ik hoef mijn minor dan natuurlijk niet meer te doen en als ik alle vakken van bedrijfskunde heel erg uitspreid denk ik dat het best te combineren is."

"Hoe ervaar je de drukte met twee studies? Heb je nog genoeg tijd voor jezelf?"

"Qua moeilijkheid is het voor mij wel te doen. Het probleem zit vooral in de tijd; er zitten immers maar zoveel uren in een dag. Daar had ik me niet helemaal op ingesteld. Zeker omdat te tentamens een beetje om en om lopen. Als ik in week één een tentamen geneeskunde had, had ik in week drie weer een tentamen berdrijfskunde enzovoort. Het was dus af en toe best druk maar uiteindelijk heb ik wel een ritme gevonden.

"Het probleem zit vooral in de tijd; er zitten immers maar zoveel uren in een dag."

"Had je dan ook nog wel genoeg tijd voor gezelligheid?"

"Ik merkte wel dat ik vanwege de tijd die ik had en ook het feit dat ik al vrienden bij geneeskunde had ik minder tijd heb gestoken in het maken van vrienden bij bedrijfskunde. Ook omdat het gewoon minder mijn mensen zijn. Ik was vorig jaar ook nog lid bij Skadi en Passing Shot maar ik merkte wel dat dat wat te veel was en dat ik echt prioriteiten moest stellen."

"Vond je het lastig om daarin prioriteiten te stellen?"

"Uiteindelijk was die keuze best makkelijk. Doordat ik het zo druk was, was ik bijvoorbeeld niet zo vaak bij Passing Shot dus ik was daar ook minder aan gehecht om het zo te zeggen."

"Voel je je net zo verwant aan bedrijfskunde als geneeskunde?"

"Voor mij is bedrijfskunde iets wat ik er een beetje bij doe, voor de studenten daar is het echt hun studie. Ik merk ook wel dat de mensen bij bedrijfskunde wat minder gemotiveerd zijn dan de mensen bij geneeskunde en dat ik ook wat minder goed met ze klik. Sowieso had ik natuurlijk al een vriendengroep bij geneeskunde en is de druk om een hele nieuwe groep vrienden bij bedrijfskunde te vinden een stuk minder hoog en steek ik daar ook minder energie in."

"Zou je nog wat willen meegeven aan mensen die misschien ook overwegen om een tweede studie te doen?"

"Ik denk dat het heel leuk is om een tweede studie te doen omdat je een veel breder beeld krijgt dan als je een studie doet. Ook al ga je later bij je baan niks doen met de tweede studie, je blijft er profijt van houden. Ik denk dat het belangrijk is dat je realistische verwachtingen voor jezelf stelt. Het is voor de meeste mensen niet realistisch om twee voltijd studies in drie jaar af te ronden en gun jezelf ook de tijd om daar wat langer over te doen. Bedenk ook dat elk vak of elk beetje van de andere studie dat je doet, al mooi is meegenomen en dat je daar weer wat van kan meenemen, al maak je de studie niet eens af. Als je iets anders interessant vindt en je gemotiveerd bent is het zeker een leuke toevoeging!"

"Als je iets anders interessant vindt en je gemotiveerd bent is het zeker een leuke toevoeging!"

Partners