U bent hier:

Studentenstruggles: Nur

01/02/2024

"Kan je jezelf even voorstellen?"

"Ik ben Nur, nu 20 jaar oud en zit in mijn 3e jaar van mijn bachelor. Ik voetbal momenteel bij Sparta en heb daarvoor topsportstatus gekregen."

"Hoelang voetbal je al op hoog niveau?"

"Ik ben begonnen met voetballen in Pijnacker in een vriendenteam. Ik heb daar bijna 9 jaar met dezelfde meiden gevoetbald. Met dat team hebben wij het hoogste niveau gehaald wat we konden halen. Toen we bekerkampioen werden, werd ik samen met een vriendin gescout. Ik ben toen op mijn 15e begonnen bij Excelsior en ben dit jaar bij Sparta begonnen."

"Was het wennen, toen je opeens in een heel andere wereld terecht kwam?"

"Ik vond het eigenlijk gewoon heel leuk. Ik mocht om 14:00 weg van school om te trainen, dat was altijd wel leuk. Op een gegeven moment merkte ik wel dat ik wat gedissocieerd raakte. Ik ging vaak maartot 13:00 or 14:00 uur naar school dus ik kreeg ook niet alles wat er gebeurde mee. Ik vond het wel fijn dat ik tijdens corona nog door kon voetballen. Iedereen zat thuis maar ik kon nog gewoon naar de voetbal. Het heeft me dus vooral veel leuke dingen gebracht, al is het wel heel intensief en af en toe best lastig. Ik denk dat het er ook voor heeft gezorgd dat ik veel efficienter werk."

"Het heeft me dus vooral veel leuke dingen gebracht, al is het wel heel intensief en af en toe best lastig. Ik denk dat het er ook voor heeft gezorgd dat ik veel efficienter werk."

"Hoe ziet een gemiddelde week er voor jou uit?"

"Ik heb nu bij Sparta op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag training en op zaterdag wedstrijd. Op een maandag zal ik dan ’s ochtends naar school gaan, om 13:00 naar de training. Ik woon nu nog thuis en dat is gelukkig dicht bij Sparta dus ik ben niet heel veel tijd kwijt aan het reizen."

"Heb je nog tijd voor andere dingen naast voetbal en studie?"

"Ja zeker, ik ben niet super vaak op de uni dus daar merk ik soms ook wel wat afstand. Ik heb gelukkig nog wel genoeg tijd om bijvoorbeeld af te spreken met vrienden."

"Hoe ben jij in beeld gekomen bij de scout?"

"De scout was komen kijken bij de bekerwedstrijd. Toen werd eerst een vriendin van mij gescout en een week later werd ik ook nog gebeld. We zijn toen bij een selectietraining geweest en op basis daarvan werd je dan wel of niet geselecteerd."

"Waarom heb je ervoor gekozen om geneeskunde en topsport te doen?"

"Ik hou van uitdagingen, al heb ik wel getwijfeld. Ik wilde diergeneeskunde of geneeskunde doen maar kon niet binnenkomen met de 8+-regeling, en ik dacht eigenlijk dat geen van beide ging lukken. Ik werd toen tot beide toegelaten en heb uiteindelijk voor geneeskunde gekozen omdat het hier in Rotterdam was, bij Excelsior dus. Als ik diergeneeskunde in Utrecht had gedaan was ik waarschijnlijk gestopt met voetballen. Toen ik net met de studie begon was het best zwaar. Ik heb geen van de eerste tentamens in een keer gehaald. Mijn trainer zei ook dat als ik echt moest studeren dat hij liever had dat ik dat deed dan dat ik ging trainen. Dat gaf ook wel wat rust."

"Wat zijn je ambities binnen het voetbal en je studie?"

Toen ik bij Excelsior in de eredivisie speelde heb ik niet heel veel gespeeld. Ik werd als het jonkie gezien dus ik heb niet heel veel minuten gemaakt. Ik hoop nu bij Sparta meer te kunnen spelen en dan volgend jaar terug te komen naar de eredivisie. Ik ben nu alleen geblesseerd dus het gaat waarschijnlijk niet lukken om volgend jaar terug te keren naar de eredivisie. Het plan is nu om volgend jaar masteronderzoek te doen. Ik ben ook gevraagd voor het Irakese nationale elftal. Ik hoop dat ik daar nog kan spelen voordat ik begin aan mijn coschappen en het voetbal dus grotendeels op zal moeten geven.

"Lijkt het je leuk om als arts ook iets met sport of voetbal te doen?"

"Ik heb wel eens met dokter Meufels meegelopen. Hij is gespecialiseerd in kruisbandblessures, iets wat je vaak ziet in het vrouwenvoetbal. Het lijkt mij heel interessant om hier bijvoorbeeld mijn masteronderzoek naar te doen. Wie weet dat ik ook wel sportarts of orthopedisch chirurg wordt zodat ik toch nog iets in die tak heb. Aan de andere kant is het ook mooi dat ik nog alle kanten op kan."

"Hoe is de ondersteuning vanuit de opleiding?"

"In vergelijking met andere studies is het bij geneeskunde wel wat strenger, vooral omdat we gewoon heel veel verplicht onderwijs hebben. Ik heb bijvoorbeeld vorig jaar een verplicht VO gemist omdat ik niet op de uni was en ik ook niet van mensen had gehoord dat dat VO er was. Ik heb daardoor mijn tweede jaar niet gehaald, dat was wel heel naar. Tegelijkertijd worden dan wel weer uitzonderingen gemaakt. Zeker docenten denken vaak heel erg mee en zijn heel enthousiast. Ik denk dat ik het ook niet anders zou willen zien want als ik alles zou mogen missen zou ik ook niet het idee hebben dat ik een volwaardig arts zou worden."

"Wat zou je andere sporters, topsportstatus of niet, willen meegeven?"

"Probeer je ritme te vinden in het sporten en studeren. Het is het meer dan waard. Het zal af en toe best negatief voelen als het niet lukt maar het moet vooral ook positief voelen als het wel lukt. Zeker in combinatie met zo een geweldige studie. Er zijn mensen die het amper lukt om een van de twee te doen. Pak het positieve mee en geniet van wat lukt!"

"Probeer je ritme te vinden in het sporten en studeren. Het is het meer dan waard."

Partners