U bent hier:

Student-docentdag

Download de complete agenda naar je eigen agenda via onderstaande link!
http://mfvr.nl/f/eventapp/ics

Welkom bij de Student-Docent dag, een dag vol met lezingen, workshops, een gezamenlijke lunch en afsluitende borrel, waar student en docent samenkomen!

De Medische Faculteits Vereniging Rotterdam organiseert ieder jaar samen met de opleidingsdirecteur Geneeskunde aan het Erasmus MC de Student-Docent dag. Deze dag staat in het teken van 'Blind Beliefs', de mythes of opvattingen die vormgeven aan het handelen van arts of patiënt. Met lezingen, workshops en interactieve sessies zullen de deelnemers meer leren over het ontstaan van deze opvatting en zal de dialoog gevoerd worden over de rol van deze opvattingen in de spreekkamer. Artsen zullen reflecteren op het eigen handelen, het handelen van collega's en patiënten. Studenten krijgen de ruimte om na te denken over hoe hun eigen gedachtegoed hun handelen later zal kunnen beïnvloeden. Deze opvattingen zullen verbonden worden aan de competenties van de toekomstige arts. Studenten en docenten gaan samen met elkaar in gesprek over de relevante thema's rondom 'Blind Beliefs' en krijgen hierbij de kans om van elkaar te leren.

Inschrijven voor docenten: https://forms.office.com/e/kEswGikDww

Lezingen:

  • Wat zijn mythes?
    Om de dag passend te openen zal een deskundige een boeiende lezing geven over wat mythes zijn en een introductie geven naar veel voorkomende mythes binnen de gezondheidszorg. Er zal uitleg worden gegeven over het concept van een mythe, hoe ze ontstaan en waarom ze zo hardnekkig kunnen zijn. Door middel van historische inzichten en praktijkvoorbeelden zal hij de impact van deze mythes op zowel patiënten als zorgverleners belichten. Deze lezing biedt een kritische blik op gangbare misvattingen en stimuleert een dieper begrip van de rol van mythes in de medische praktijk.

  • Panelgesprek - Patiënten met verschillende overtuigingen
    Hoe moet je als arts in de spreekkamer omgaan met mensen die een andere wereldvisie hebben dan jij zelf? Moet je hier überhaupt anders mee omgaan? Tijdens de paneldiscussie zal er gedoken worden in de ervaringen met atheïstische patiënten, maar ook patiënten met verschillende geloofsovertuigingen. Onder begeleiding van een ethicus zal gespard worden over hoe deze overtuigingen een rol kunnen spelen en hoe je dit als arts een goede plek kan geven in de spreekkamer.

  • AI in de zorg - Ontzorgd AI
    Deze lezing, georganiseerd door medisch AI-bedrijf Ontzorgd, biedt een diepgaand inzicht in de rol van kunstmatige intelligentie in de gezondheidszorg. In een presentatie van 30-45 minuten worden klinische toepassingen van AI besproken, gevolgd door een interactieve discussie met studenten en docenten. Belangrijke thema’s zijn ethische overwegingen, patiëntveiligheid, privacy en de betrouwbaarheid van AI-systemen. Ook wordt ingegaan op de praktische implementatie in consultaties en de verantwoordelijkheidsverdeling. De sessie biedt waardevolle kennis over de kansen en uitdagingen van AI in de zorg en stimuleert kritisch denken over toekomstig gebruik.

  • Mythes in het onderwijs
    Rondom toetsing is niet altijd alles bekend voor studenten en docenten. Hoe kom je aan een normering? Welke toetsvragen worden als misleidend gezien? Hoe ziet een perfect tentamen eruit? Samen met twee toetskundigen zullen we in gesprek gaan over verschillende vormen van onderwijs en toetsing binnen het medisch onderwijs.

Workshops:

  • Mythes rond de dood
    Deze workshop, gegeven door Bert Keizer, zal ingaan op mythes rondom de dood en het sterfbed. Door zijn uitgebreide ervaring als verpleegarts, kan Bert Keizer voorlichting geven over hoe hulpverleners zich op moeten stellen naar de stervenden en hun naasten. Deze workshop zal leerzaam zijn voor alle studenten en artsen, die vroeg of laat onherroepelijk te maken zullen krijgen met sterven en de dood.

  • Richtlijnen schrijven: Up-to-date blijven, wat is dat eigenlijk?
    In deze interactieve lezing door Machteld van Rooijen, adviseur van het Kennisinstituut van de FMS, wordt besproken hoe de richtlijnen van het FMS in het bijzonder worden samengesteld. Vragen zoals: Wie werken er aan mee? Hoe werken ze in de praktijk? Komen er wel eens ‘fouten’ in? en Hoe verhouden de richtlijnen zich (inter)nationaal? zullen worden beantwoord. Aan de hand van. enkele casussen krijgen deelnemers de kans na te denken wanneer de richtlijnen moeten worden ingezet, en hoe deze kunnen afwijken van het doen en handelen van de praktiserend arts.

  • Leefstijl en eten
    Deze workshop wordt gegeven door een voedingswetenschapper, lid van de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen en tevens promovendus aan het Erasmus MC. Bij deze workshop zal worden ingegaan op de mythes rondom voeding en leefstijl. Het internet staat vol met beweringen over voeding en gezondheid. Regelmatig worden wetenschappelijke bronnen aangehaald, waardoor je het idee hebt dat de uitspraak wetenschappelijk onderbouwd is, maar klopt dat wel? In deze workshop worden deelnemers meegenomen door het ‘sciencecheck-proces’. Er wordt stilgestaan bij het controleren van wetenschappelijk onderbouwde beweringen en er zullen actuele voorbeelden besproken worden. Daarnaast zullen deelnemers aan het denken worden gezet over hoe misinformatie over voeding en gezondheid terechtkomt in de spreekkamer van zorgprofessionals, een groeiend probleem waarvoor men moet waken.

  • Seks en mythes
    De workshop verzorgd door seksuoloog Hester Pastoor zal ingaan op seks en mythes. De inhoud van de workshop gaat over de vele misverstanden rond seks, en hoe dit het werk als seksuoloog beïnvloedt. Doordat seks vaak nog weinig bespreekbaar is heeft bijna iedereen nog misvattingen over seks. Deze zijn erg belangrijk om aan het licht te brengen en te bespreken, seks is dan ook verbonden met ziekte en het algemeen welzijn. Het doel van deze workshop is meer duidelijkheid brengen over seks om de zorg op dit gebied te verbeteren.

  • Debat
    Deze interactieve sessie biedt een platform om stellingen over ethische dilemma’s in de medische praktijk te bespreken en de deelnemers uit te dagen om kritisch na te denken over morele vraagstukken. Het doel is om de vaardigheden in ethisch redeneren en besluitvorming te versterken. Deze workshop zal de kennis van de deelnemers verdiepen en lespraktijk van de docenten verrijken met actuele ethische inzichten.

  • Mythes over de keuze voor het artsenberoep
    Tijdens deze workshop zal De Geneeskundestudent, de vertegenwoordiger van geneeskundestudenten landelijk, op een interactieve manier de beweegredenen bespreken om juist wel, of niet, voor een specialisatie te kiezen. Hiervoor halen ze verschillende publicaties van De Geneeskundestudent, Arts in Spé en het Medisch Contact aan.

  • Minigames toernooi
    In dit toernooi zullen we meerdere spelletjes doen die op een of andere manier te maken hebben met de gezondheidszorg, zo kunnen studenten en docenten hun kennis uitwisselen.
    In het minigames toernooi zullen daarnaast met name samenwerking en communicatie belangrijke vaardigheden zijn, met name ook tussen de studenten en docenten. Dit zal een kans geven om op een minder beladen manier verbinding te krijgen tussen de studenten en docenten.

  • Het recht op niet weten bij patiënten
    Tijdens deze sessie gaan we in op de ethische en juridische aspecten van het recht van patiënten om ervoor te kiezen bepaalde medische informatie niet te weten. Dit dilemma speelt een grote rol in het patiënten-arts gesprek, en er zal worden besproken hoe zorgverleners hiermee om kunnen gaan. Het inzicht in patiëntautonomie zal worden verdiept en de studenten en docenten zullen praktische tools krijgen voor het omgaan met deze gevoeligheid.

  • Media en persvoorlichting
    Waarom blijven medische mythes zoals die over vaccins of ‘superfoods’, zo hardnekkig bestaan? Deze workshop duikt in de mechanismen achter de verspreiding van medische desinformatie via (sociale) media én de rol van de traditionele pers. Samen met een deskundige ontdekken studenten en docenten hoe algoritmes, clickbait en journalistieke framing bijdragen aan het geloof in onjuiste gezondheidsclaims. 

We hopen jullie allemaal op 22 mei te zien!

Partners