U bent hier:

Kijkje in het specialisme: verslavingsarts

03/01/2021

Heb jij soms ook het gevoel alsof je door de bomen het bos niet meer ziet? Er zijn heel veel verschillende kanten die je op kan in de geneeskunde, zowel binnen als buiten het ziekenhuis. Elke maand zullen we een specialisme voor je belichten, om zo een kijkje te geven in wat er later allemaal mogelijk is. Deze maand: verslavingsarts. 

'Als coassistent twijfelde ik lang: interne geneeskunde of psychiatrie? Het werd het eerste, ik was bang dat ik de somatiek te veel zou missen in de psychiatrie. Bijna internist, begonnen aan de deelspecialisaties oncologie/hematologie en bezig met promotieonderzoek, moest ik door omstandigheden helaas andere keuzes maken. Mijn twee kinderen bleken een ernstige stofwisselingsziekte te hebben.

Na een aantal jaren ben ik voor mezelf de balans op gaan maken. Wat wilde ik nu echt? Een combinatie van somatiek en psychiatrie. En diepgang, ik hou ervan om dingen helemaal uit te zoeken. Hoe complexer, hoe liever. Ik heb altijd een zwak gehad voor mensen die het zwaar hebben in onze samenleving.
Na een dag meelopen met een verslavingsarts wist ik het: dit was exact waar ik naar op zoek was.

Als verslavingsarts zijn je werkzaamheden ontzettend divers. Het ene moment word je geroepen voor een crisisbeoordeling, het volgende moment zit je met veel zorgverleners om de tafel om een plan te maken. Je bent betrokken bij patiënten op de detoxificatie afdeling. Van alcohol tot cocaïne, van ketamine tot GHB. Dit vraagt veel kennis van alle middelen, maar ook van onderliggende somatiek. Er wordt doorlopend een groot beroep op je sociale vaardigheden en gesprekstechnieken gedaan, maar je handelen in acute situaties is even belangrijk. Je bent een belangrijke persoon in de coördinatie van de zorg en overlegt veel met andere specialisten.

Binnen de organisatie ben ik betrokken bij het opleiden van nieuwe verslavingsartsen, haios’en coassistenten. Daarnaast praat ik mee over beleidszaken met het management en schrijf ik medische protocollen (meest recent: afhankelijkheid van opioïden op recept). Ik krijg ruimte om mijn eigen interesses verder te ontwikkelen, zoals wetenschappelijk onderzoek en palliatieve zorg.
Recent kreeg ik de vraag “wat voor soort persoon moet je zijn om als arts in de verslavingsarts te kunnen werken?”
Ik hoefde niet lang na te denken over het antwoord. Het is belangrijk dat je zonder oordeel naar mensen durft te kijken, echt luistert, naast je patiënt staat, geduldig bent, goed kan communiceren op alle niveaus, creatief kan denken, niet opgeeft, flexibel bent, geïnteresseerd bent in de mens als geheel en vooral humor kan inzetten.
Ben je sociaal bewogen, geïnteresseerd in somatiek en psychiatrie, werk je graag in een team maar wel met veel eigen verantwoordelijkheid: welkom in de verslavingszorg, waar geen dag hetzelfde is en waar je op alle vlakken uitgedaagd zal worden!'

- Saskia Buijs, verslavingsarts KNMG

Wil je meer weten over de opleiding tot verslavingsarts? Kijk dan eens op www.radboudumc.nl/verslavingsarts

Partners