U bent hier:

Vacature masteronderzoek Verloskunde en Gynaecologie – Periconceptie Epidemiologie

Bedrijf
Erasmus MC
Type
Masteronderzoek
Locatie
Rotterdam
Vereiste taal
Nederlands

Omschrijving

Wij zijn op zoek naar een ambitieuze (research) masterstudent Geneeskunde die – in het kader van een masteronderzoek – ervaring op wil doen met het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek in de onderzoekgroep Periconceptie Epidemiologie van de afdeling Verloskunde en Gynaecologie.

Achtergrond
Wij hebben recent ontdekt dat embryo’s kleiner zijn van vrouwen die tijdens de periconceptie periode blootgesteld worden aan meerdere ‘kwetsbaarheidsfactoren’ dan van vrouwen die hier niet aan blootgesteld worden (1). ‘Kwetsbaarheidsfactoren’ omvatten diverse risicofactoren uit het sociale, leefstijl en medische domein, zoals bijvoorbeeld financiële problemen, roken en psychiatrische aandoeningen. Door de complexiteit van deze risicofactoren en het gebrek aan tijd van de zorgverleners worden ‘kwetsbare’ vrouwen vaak pas na de periconceptie periode geïdentificeerd met korte en lange termijn gevolgen voor zowel moeder als kind. Meer inzicht in de biologische mechanismen van ‘kwetsbaarheid’ zou kunnen leiden tot nieuwe biomarkers die mogelijk ondersteuning kunnen bieden bij het tijdig opsporen van ‘kwetsbare’ vrouwen. Onze hypothese is dat blootstelling aan ‘kwetsbaarheidsfactoren’ zorgt voor een chronische stress reactie met als gevolg verstoring van diverse biologische processen, zoals hypothalamus-hypofyse-bijnier as hyperactivatie, chronische inflammatie en een veranderd tryptofaan metabolisme. Wij denken daarom dat haarcortisol (maat voor HPA-as hyperactivatie), C-reactief proteïne (maat voor chronische inflammatie) en tryptofaan metabolieten biomarkers zouden kunnen zijn voor chronische stress door blootstelling aan ‘kwetsbaarheidsfactoren’. Om deze hypothese verder uit te werken hebben wij een subsidie gekregen van de Stichting De Snoo – van ’t Hoogerhuijs. Wij zijn deze zomer al gestart met het verzamelen van bloed en haar bij vrouwen in het eerste trimester van de zwangerschap.

Doel
Het doel van dit onderzoek is het identificeren van potentiële biomarkers voor chronische stress door ‘kwetsbaarheidsfactoren’ en het onderzoeken van de invloed hiervan op de vruchtbaarheid en vroege zwangerschap.

Werkzaamheden
Voor dit onderzoek zal data gebruikt worden van het Rotterdam Periconceptie Cohort (Predict studie), een vanaf 2009 lopend prospectief cohortonderzoek waarin vrouwen (en hun partners) preconceptioneel of in de eerste tien weken van de zwangerschap geïncludeerd zijn (2, 3). De werkzaamheden van de student zullen bestaan uit literatuuronderzoek, data bewerken, data analyseren en het schrijven van een wetenschappelijk artikel over de bevindingen.

Wie zoeken wij?
Jij bent een enthousiaste en proactieve (research) masterstudent Geneeskunde met goede communicatieve vaardigheden. Daarnaast ben jij in staat om zelfstandig en in teamverband je ambities waar te maken. Affiniteit met de Verloskunde en Gynaecologie en ervaring met data-analyse in SPSS of R zijn een pré.

Wat kunnen wij jou bieden?

  • Persoonlijke begeleiding bij het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek
  • De mogelijkheid om het onderzoek te publiceren in een peer-reviewed internationaal tijdschrift
  • Onderzoekservaring binnen een ambitieuze en succesvolle onderzoeksgroep
  • Een academisch en klinisch netwerk

Interesse of vragen?
Ben je enthousiast over dit masteronderzoek en ervan overtuigd dat jij de geschikte kandidaat bent? Stuur dan een e-mail – inclusief korte motivatie en CV – naar Sofie van Zundert, arts-onderzoeker (s.vanzundert@erasmusmc.nl).

Referenties

1.         van Zundert SKM, van Rossem L, Willemsen SP, van der Meer L, Ernst-Smelt HE, Steegers-Theunissen RPM. Periconceptional maternal social, lifestyle and medical risk factors impair embryonic growth: The Rotterdam Periconceptional Cohort. Reprod Biomed Online. 2022.

2.         Rousian M, Schoenmakers S, Eggink AJ, Gootjes DV, Koning AHJ, Koster MPH, et al. Cohort Profile Update: the Rotterdam Periconceptional Cohort and embryonic and fetal measurements using 3D ultrasound and virtual reality techniques. Int J Epidemiol. 2021.

3.         Steegers-Theunissen RP, Verheijden-Paulissen JJ, van Uitert EM, Wildhagen MF, Exalto N, Koning AH, et al. Cohort Profile: The Rotterdam Periconceptional Cohort (Predict Study). Int J Epidemiol. 2016;45(2):374-81.

 

Partners