U bent hier:

Student klinisch masteronderzoek bij afdeling Longziekten en oncologie

Bedrijf
Erasmus MC
Type
Masteronderzoek
Locatie
Rotterdam
Vereiste taal
Nederlands

Omschrijving

Gezocht: Student voor klinisch masteronderzoek met de elektronische neus bij afdeling Longziekten en Oncologie

Vanaf 1 oktober (exacte startdatum in overleg) zijn we op zoek naar een masterstudent die graag klinisch onderzoek wil doen met veel patiëntencontact bij de afdeling Longziekten en Oncologie van het Erasmus MC. De werkzaamheden kunnen in het kader van een masteronderzoek plaatsvinden, met bijbehorende begeleiding vanuit de afdeling Longziekten.

Achtergrondonderzoek
Interstitiële longziekten (ILD) is een cluster van meer dan 200 aandoeningen die uitgaan van het interstitium van de longen. Het ontstaan van een ILD kan veroorzaakt worden door het gebruik van bepaalde medicamenten, waaronder oncologische medicatie.1 De longafwijkingen die horen bij medicatie-geïnduceerde ILD worden meestal pas laat aangetoond. Het is daarnaast onduidelijk welke patiënt een hoog risico heeft op het ontwikkelen van deze potentieel levensbedreigende bijwerking.

De elektronische neus (eNose) is een niet-invasieve en snelle blaastest om uitademingslucht te analyseren. Met behulp van verschillende sensoren die reageren vluchtige organische stoffen kan een uitademingsprofiel worden bepaald. Eerdere onderzoeken hebben onderscheid kunnen maken in het uitademingsprofiel van patiënten met onder andere longkanker, inflammatoire longziektes, infectieuze longziektes en gezonde controles. Daarnaast weten we uit ons eigen onderzoek dat de uitademingsprofielen van patiënten met ILD goed te onderscheiden zijn van mensen zonder ILD.2

Doel van het onderzoek
In de huidige studie onderzoeken we of oncologische patiënten die behandeld worden met gerichte therapie (zoals everolimus, pembroluzimab) en die een medicatie-geïnduceerde ILD hebben ontwikkeld, kunnen worden onderscheiden van behandelde patiënten zonder ILD met behulp van de eNose. Er wordt getracht antwoord te geven op de volgende onderzoeksvragen:

Verschilt het uitademingsprofiel van oncologische patiënten

  • met en zonder medicatie-geïnduceerde ILD?
  • met medicatie-geïnduceerde ILD welke wel of niet behandeld wordt met corticosteroïden?
  • tussen verschillende typen kanker en/of therapieën?

Met deze resultaten hopen we in de toekomst met behulp van eNose technologie medicatie-geïnduceerde ILD vroeg op te kunnen sporen. Daarnaast hopen we te kunnen voorspellen wie een hoog risico heeft op medicatie-geïnduceerde ILD om therapie op maat te kunnen bieden en zo bij te dragen aan ‘personalized medicine’.

Wat bieden wij jou?
Voor het onderzoek zal je oncologische patiënten op de polikliniek includeren, waarbij je alle metingen met de eNose zelf zal verrichten. De metingen zal je nadien analyseren met hulp van de begeleiders van de onderzoeksgroep (o.a. een promovendus, post-doc en longarts) om jouw specifieke deelvraag binnen dit onderzoek te kunnen beantwoorden. Tevens is het mogelijk om onderwijs te volgen met arts-assistenten, mee te lopen met de artsen en longfunctie analisten, deel te nemen aan research besprekingen, et cetera.

Interesse of vragen?
Neem voor meer informatie laagdrempelig contact op met Iris van der Sar (i.g.vandersar@erasmusmc.nl, arts-promovendus) of Marlies Wijsenbeek (m.wijsenbeek-lourens@erasmusmc.nl, longarts). Dan kunnen we eventueel een kennismaking inplannen.
1. Skeoch S, Weatherley N, Swift AJ, et al. Drug-Induced Interstitial Lung Disease: A Systematic Review. J Clin Med 2018
2. Moor CC, Oppenheimer JC, Nakshbandi G, et al. Exhaled breath analysis by use of eNose technology: a novel diagnostic tool for interstitial lung disease. Eur Respir J 2020

Werken bij Erasmus MC
In het Erasmus MC werken we hard aan het verbeteren van de zorg van vandaag én de gezondheid van morgen. We bieden de beste behandelingen voor de meest complexe ziektebeelden. We gebruiken innovatieve, nieuwe technieken. En we zoeken steeds naar slimmere en betere manieren om samen te werken. Niet alleen met andere professionals, maar bijvoorbeeld ook met de patiënt. In zo'n omgeving haal je elke dag het beste uit jezelf. Werk jij mee aan beter worden?

Partners